• Gemakkelijk retour
  • Gratis verzonden vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Snelle levering
  • Scherpe prijzen
  • Veel producten uit voorraad leverbaar

Introductie tot wingfoilen

Introductie tot wingfoilen
Geplaatst op 09-04-2024

Wat is wingfoilen?

Wingfoilen, ook bekend als wingsurfen, is een opkomende watersport die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Deze sport combineert elementen van surfen, kiten, windsurfen en foilen tot een unieke en opwindende ervaring op het water. Het biedt een gevoel van vrijheid en plezier en is geschikt voor mensen van alle niveaus. Bij wingfoilen gebruiken deelnemers een opblaasbare wing en een foilboard om over het water te glijden terwijl ze worden voortgestuwd door de wind.

Geschiedenis van wingfoilen

De oorsprong van wingfoilen gaat terug naar Hawaii, waar het werd ontwikkeld door enthousiaste watersporters die op zoek waren naar nieuwe manieren om van de oceaan te genieten. Sindsdien heeft wingfoilen wereldwijd aan populariteit gewonnen en is het geëvolueerd van zelfgemaakte setups tot geavanceerde foils en wings, ontwikkeld door toonaangevende merken zoals Naish, F-one en RRD.

Een belangrijke figuur in de geschiedenis van wingfoilen is Robby Naish, een legendarische naam in de watersportwereld. De eerste keer dat Robby Naish op een foil surfte was in 1978 op een zelfgemaakte set-up. Hij heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en popularisering van de sport. Met zijn innovatieve ontwerpen en grensverleggende prestaties heeft Naish de weg vrijgemaakt voor de moderne wingfoils die we vandaag kennen.

Voordelen van wingfoilen

Een van de voordelen van wingfoilen is de compacte uitrusting die gemakkelijk te vervoeren en op te bergen is. Anders dan bij traditionele windsurf- of kitesurfapparatuur, heeft een wingfoilset weinig ruimte nodig en kan deze eenvoudig worden opgeborgen in een rugzak of auto. Bovendien is het niet noodzakelijk om ervaring te hebben met andere watersporten om te kunnen beginnen met wingfoilen, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek.

Is wingfoilen moeilijk te leren?

Wingfoilen is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Het nemen van lessen bij een wingfoil school kan het leerproces versnellen en de basisbeginselen van het wingfoilen leren. Hoewel het misschien intimiderend lijkt, kunnen beginners snel vooruitgang boeken en al snel genieten van het gevoel van vliegen over het water.

Veiligheid bij het beoefenen van wingfoilen

Wing surfen is wel een extreem sport doordat het ook met een storm beoefend kan worden. Je kan dan hoog springen en trucs doen. Zoals bij veel watersporten is wingsurfen zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Zorg dat je goed blijft opletten. Als je geen onnodige risico’s neemt met materiaal en weersomstandigheden kan er niet zoveel gebeuren. Hoewel wingfoilen een opwindende en leuke activiteit is, brengt het ook risico's met zich mee, vooral bij extreme weersomstandigheden. Het is sowieso aan te raden om veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een helm en impactvest, en verantwoordelijkheid te nemen voor het materiaal en de omstandigheden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kan wingfoilen veilig en plezierig zijn voor iedereen. 

 

Waar mag je wingfoilen en wingsurfen?

Op de plekken waar je mag windsurfen mag je ook wing surfen. Het mag dus op veel plekken behalve op drukke kanalen en waterwegen.

Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?

Afhankelijk van hoe hard het waait heb je een beaaplde grote wing nodig. Dit is ook afhankelijk van je niveau en je gewicht. Laat je dus goed informeren wanneer je een wing aanschaft. Bijna alle wings zijn tussen de 2m en 7m. Hierin zijn de 4m en 5m de meest gangbare maten die je het vaakst gebruikt. Het is afhankelijk van waar je aan wingsurfen doet.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Het leuke aan wing surfen is dat het al mogelijk is met heel weinig wind. Doordat je op een foil staat heb je veel minder weerstand waardoor je met minimale wind al kunt wing foilen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Nee, wingfoilen is niet gevaarlijk afhankelijk van de uitrusting en de weersomstnadigheden. Je kan het zelf zo gevaarlijk maken. Als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld met hoge golven en hard wind dan zijn er meer risico’s. Je kunt dan ook veel harder gaan en en veel hoger springen.  We raden het sowieso altijd aan een helm te dragen tijdens het wing foilen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe sport waarbij je op een foil met een board staat en je laat voorttrekken door een wing. De is te vergelijken met een kite alleen heb je wing vast in je handen en zijn er geen lijnen en bar. Wing surfen is een kruising tussen windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en foilen.

Is het moeilijk om te leren wing foilen?

Nee dat is het niet! Meestal kan je naar een aantal lessen wing foilen. Je kunt ook leren wing foilen zonder dat je ervaring hebt met windsurfen of kitesurfen. Om het gevoel krijgen van het wing foilen kan je ook een stabiele sup of surfboard gebruiken om te leren hoe je de wing moet gebruiken. Hierna kan je de foil gaan gebruiken in combinatie met de wing. Ook kan je wanneer je nog twijfelt of je het leuk vindt wing skaten uitproberen. Je gebruikt dan een soort skateboard en een wing om jezelf in beweging te laten.