• Gemakkelijk retour
 • Gratis verzonden vanaf € 50,-
 • Persoonlijke service
 • Snelle levering
 • Scherpe prijzen
 • Veel producten uit voorraad leverbaar
Filters

Lengte (cm)

Volume (Liters)

Maat (m2)

Bouwwijze

Windfoiling | #1 op het gebied van foils | Van Bellen Surf en Snow

1-3 van 3
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-3 van 3
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48

Windfoilen

Waar veel watersporten snel overstapte naar de hydrofoil duurde het voor windsurfen wat langer voordat de overstap gemaakt werd. Maar nu is het eindelijk zover. Windfoilen is bijvoorbeeld in 2024 een olympische discipline en bijna alle windsurfmerken zijn bezig met het ontwikkelen van nieuw windsurf foil materiaal. Dus wil je beginnen met windsurf foilen? Lees dan hieronder verder.

Wat is windfoilen

Windfoilen is een nieuwe vorm van windsurfen. Je board is bevestigd aan een foil waardoor je nu met je plank ongeveer 50 cm boven het water staat. Je zweeft dus letterlijk boven het water. Het grote voordeel hiervan is dat je veel minder weerstand hebt. Hierdoor is het mogelijk om met veel minder wind dan met windsurfen te kunnen windfoilen. Bovendien kan je veel harder gaan en ben je veel wendbaarder.

Hoe werkt een foil?

Je windfoil board is dus bevestigd aan een foil. De foil bestaat uit een mast, fuselage en een voor- en achterwing. De mast staat in contact met het board. De mast is aan de andere kant bevestigd aan de fuselage. Dit kan je vergelijken met het geraamte van een vliegtuig. Aan de voorkant heb je een grote front wing en aan de achterkant een kleinere wing. Het is dus eigenlijk een mast met een vliegtuig eronder. De foil werkt ook hetzelfde als een vliegtuig alleen dan in het water. Wanneer de wind in de zeilen komt zal het board met foil uit water komen.

Wat heb je nodig om te kunnen foilen?

Net als bij windsurfen heb je veel spullen nodig tijdens het foilen. Hieronder geven uitleg over de belangrijkste onderdelen.

Windfoil zeil

Een van de grootste voordelen van windfoilen is dat het al kan met weinig wind. Je kunt dus met een klein zeil al snel windfoilen. Een windsurfzeil van 8m2 zal je dan ook nooit gebruiken. De nadelen van het grote zeil wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Je zult met het grote zeil heel snel overpowered raken. Een meer geschikte maat is 6,5m2. Hiermee kan je al onder de 10 knopen vliegen over het water met je foil. Je zult verstelt staan over hoe snel dit al gebeurt.

Op een foil raak je veel sneller overpowered dan met normaal windsurfen. Dit komt doordat je een hogere vaarsnelheid hebt en je meer rechtop staat dan met normaal windsurfen. Het is niet prettig om overpowered te staan op je foil. Doordat je in de lucht zweeft is het een stuk moeilijker om stabiel te blijven varen. Houd hier dus altijd rekening mee.

Moet je per se een windsurf zeil gebruiken? Nee dit is niet altijd nodig. Je kan gewoon beginnen met de zeilen die je hebt die free race georiënteerd zijn. Ook wavezeilen doen het prima. Heb je het foilen goed onder de knie? Dan is de volgende stap om echt specifieke zeilen hiervoor te gebruiken.

Windfoil board

Het is mogelijk om op een formulaboard of op een slalomboard te windfoilen. We raden het echter wel aan om een specifiek foil board te gebruiken. Veel merken zijn specefieke foil boards aan het ontwikkelen. Maar hoe ziet z’n foil board er dan uit? En wat is er anders?

Een foil board is meestal erg breed (80-95cm breed). Ook de achterkant van het board is niet veel smaller dan het breedste punt van het board. Doordat je meer rechtop staat en meer naar voren leunt staan ook de voetbandpositites meer naar voren. Daarnaast heeft het board een versterkte vinbox. Wanneer je een normaal windsurfboard gebruikt zal helemaal wanneer je begint met foilen de vinbox breken. Dit komt doordat er tijdens het foilen veel meer druk op komt te staan.

Een ander verschil aan de windfoil boards ten opzichten van een normaal windsurfboard is de scoop. Bij windfoil boards is de scoop een stuk breder. Hierdoor voorkom je wanneer je een nosedrop hebt je naar voren gekatapult wordt.

Windfoil

Bij normaal windsrufen is vaak het board het belangrijkste onderdeel. Bij windfoilen is dit de foil. Hieronder leggen we de verschillende onderdelen van de foil uit en waar je op moet letten bij het aanschaffen.

Mast

De mast van een windfoil zou je kunnen vergelijken met de vin van een windsurfboard. De meest masten passen in een deep tuttle vinbox. De meeste masten hebben een lengte tussen de 70cm en 115 cm. De mast moet stijf zijn om alle druk aan te kunnen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een carbon mast te nemen of een aluminium. De carbon is lichter en is echt voor de high end foils bijvoorbeeld voor racers. Aluminium is goedkoper maar is ook prima materiaal.

Wings

De foil beschikt over 2 wings. Een grote front wing en een kleinere back wing. De wings hebben een platte en een bolle zeiden. De frontwing heeft de bolling aan de bovenzijde en zorgt voor upwaartse druk. Bij de backwing is dit het tegenovergestelde. De bolling zit namelijk aan de onderzijde en zorgt voor downwaartse druk. Ook zorgt de backwing voor de stabiliteit tijdens het foilen.

Wanneer je begint zal je gebaad zijn bij een grotere front wing. Dit zorgt er namelijk voor dat je makkelijker lift krijgt. Wanneer je beter bent kies je voor een kleine front wing. De kleinere front wing heeft minder weerstand waardoor je sneller en weerbaarder bent. Daarnaast zijn de meeste wings van carbon gemaakt.

Fuselage

De fuselage is het geraamte dat de verbinding is tussen de wings en de mast. De fuselage is erg stekt en stijf. Hoe langer de fuselage hoe stabieler de foil. Wat wel een nadeel is wanneer je een langere fuselage hebt is de drag. Je hebt meer last van de remmende werking waardoor je minder snel gaat. Het is dus belangrijk om hier een afweging te maken waar je voorkeur naar uit gaat. De meeste fuselage zijn van aluminium.

Verschil windfoil- en windsurfmateriaal

Wat is er anders aan windfoil materiaal dan aan het normale windsurf materiaal? Ondanks dat de sporten erg op elkaar lijken verschilt het materiaal enorm. Daarnaast staan de ontwikkelingen van de windfoil nog in de kinderschoenen en ontwikkelt het materiaal snel. Hieronder benoemen we kort de verschillen tussen de twee disciplines.

 • Een windfoil board heeft veel volume en een brede achterkant. Dit zorgt voor stabiliteit tijdens het foilen.
 • De neus heeft veel scoop. Hiermee voorkom je dat je als katapult wordt weggeschoten bij een nosedrop.
 • Andere voetbanposities. Doordat je rechte op het board staat en ook meer naar voren hangt staan de voetbandposities anders.
 • Lichter zeilen die geschikt zijn voor low-en speed. Ook zijn de zeilen kleiner (max 8m2) en hebben een andere snit.

Merken

De windfoil merken die we verkopen zijn de volgende.

 • Jp Australia windfoil
 • RRD wind foil
 • Neilpryde wind foil

Windfoil sets

Ook verkopen wij complete windfoil sets. Staat er op het moment geen set bij die je graag zou willen? Vraag dan naar de mogelijkheden en waarschijnlijk kunnen we je hellpen met een windfoil set.

 

Advies

Heb je vragen over het uitzoeken van een geschikte windfoil? Stel je vraag via de whatsapp button. Of kom langs in de winkel dan beantwoorden we al je vragen.