• Gemakkelijk retour
  • Gratis verzonden vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Snelle levering
  • Scherpe prijzen
  • Veel producten uit voorraad leverbaar

Wingfoilen

Wingfoilen, hoe koop ik een set als beginner?
Geplaatst op 15-08-2022

Wat is wingsurfen?

Zoals meer watersporten is ook het wingsurfen komen overwaaien vanuit Hawaii. Wingsurfen ook wel wingfoilen is een combinatie van verschillende sporten. Het combineert foilen, kiten, surfen en windsurfen in één nieuwe sport. Zoals bij veel watersporten staat het gevoel van vrijheid en fun centraal bij het beoefen van de sport. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over wingsurfen.

Het toffe aan wingen is dat je het in Nederland op veel plekken kunt doen. Ook zijn de spullen compact die je makkelijk kunt vervoeren en opbergen. Dit is vaak een probleem bij windsurfen waar je geen zorgen over hoeft te maken met wingfoilen. Ook is het niet per se nodig om watersport ervaring te hebben om te kunnen wingen. Het geeft je wel voordeel bij het leren van het wingen als je dit al hebt. 

De eerste keer dat Robby Naish op een foil surfte was in 1978 op een zelfgemaakte set-up. Nu is er een echte doorbraak in het wingfoilen, mede door de eenvoud van wingfoilen, of  wing foilen zoals het ook wel genoemd kan worden. De ontwikkelingen van de foils en wing zijn de afgelopen jaren snel gegaan doordat grote merken de sporten hebben doorontwikkeld. Denk aan merken als Naish, F-one en RRD. 

Is wingfoilen moeilijk, of is het makkelijk te leren?

Iedereen kan leren wingfoilen. Het verschilt per persoon hoe snel je het kan, maar ook wanneer je begint geeft het veel fun. Het is nu natuurlijk altijd verstandig om een lesje te boeken bij een Wingfoil school, zij leren je de basisbeginselen van het wingen. Je zult het hierdoor sneller oppakken. 

Is wingsurfen gevaarlijk?

Zoals bij veel watersporten is wingsurfen zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je geen onnodige risico’s neemt met materiaal en weersomstandigheden kan er niet zoveel gebeuren. Wing surfen is wel een extreem sport doordat het ook met een storm beoefend kan worden. Je kan dan hoog springen en trucs doen. Het is sowieso aan te raden een helm en impact vest te dragen. De conclusie is echter dat het niet echt gevaarlijk is als je goed blijft opletten. 

Moet je sterk zijn om te kunnen wingsurfen?

Nee het is niet nodig om sterk te zijn om te wing surfen. Een wing weegt bijna niets en het is mogelijk om met 1 vinger het in de lucht te houden. Als je de wing naar je toetrekt met twee handen dan kost dit kracht. Je kunt dus zelf bepalen hoe je doseert met de kracht. Hierom hoef je dus niet sterk te zijn om te kunnen wing surfen. 

Wingfoil les nemen?

Hieronder leggen we je kort uit hoe een wingsurf les er ongeveer uit ziet. Je leert in de eerste lessen de basisbeginselen van het wingfoilen.

  1. Je begint aan de waterkant, om de wing in balans te houden. Houd de voorste hand gestrekt en iets voor je uit, dus niet te ver boven je schouder. Je achterste hand moet lager liggen dan je voorste hand. Door op de waterkant te beginnen voel je de druk van de wing.
  2. Het verschilt niet veel van windsurfen, namelijk om aan de wind te varen, breng je de wing naar achteren, het drukpunt verschuift dan naar achteren en je loeft op. Door de wing naar voren te brengen verschuift het drukpunt naar voren en kun je ruime wind varen. Dit is wel handig om droog te oefenen.
  3. Daarna kun je het water op, bijvoorbeeld op een groot windsurfboard, of een inflatable sup, zo kun je ideaal oefenen met de wing.
  4. Als laatst ga je op een foilboard met flink wat volume het water op en is het tijd om wingfoilen te gaan ontdekken.

wingfoil les

Waarom zou je gaan wingfoilen?

De gear is super compact, de wing zit in een kleine tas en het board en de foil zijn ook heel gemakkelijk te vervoeren en niet heel erg groot. Windsurfgear heeft veel meer volume. Nog een goot voordeel om te gaan wingen is dat je het super gemakkelijk kan beoefenen op het binnenwater. Je hoeft zoals met Kiten niet naar speciale spot. Ook kun je op het binnenwater al snel uit de voeten met een foil waar je normaal al snel last hebt van minder of vlagerige wind.

Belangrijke wing termen

Diverse termen gebruikt in het Wingfoilen:

  • Bladder: binnenband van de wing
  • Leash: Bevestiging tussen rider en wing, en rider en board. Via arm, middel of been.
  • Fuselage: Buis waarop de vleugels van de foil bevestigd zijn. Vergelijkbaar met de romp van een vliegtuig.
  • Mast: Dun profiel tussen de fuselage en de mastplaat/het board, soort grote vin.
  • Wingtips: De gekromde uiteinde van de leading edge.
  • Leading edge: Voorste rand van een vleugel, bij een wing de grootste opblaasbare tube.
  • Strut: opgeblazen frame om de wing stijf te houden. De centrale strut is meestal uitgevoerd met handles.
  • Mastplaat: verbindingsstuk om de mast/foil aan het board te bevestigen.
  • Handle: handvat of lus aan de leading edge en centrale strut om de wing mee vast te houden.
  • Rail: buitenste rand van het board.

Welke wing moet ik kopen? 

Wat zijn merken die toonaangevend zijn in de wingfoil sport. De ontwikkelingen binnen het wingfoilen gaan razendsnel. Waren er twee jaar geleden nog maar een paar merken actief nu is er wingmateriaal in overvloed. Hoe raken we nu het overzicht niet kwijt. Door de toonaangevende merken te volgen in hun ontwikkelingen. De volgende belangrijke merken:

F-one

F-one was een van eerste merken die zich op het wingfoilen richtte, met ongeveer 200 wingfoil producten op de markt is dit een toonaangevend merk. De eerste F-one wingsurf wing van was de swing voor freeride/surf en dit is nu verder uitgebreid met de Strike voor freeride/freestyle. Eind 2019 kwam F-one met de eerste specifieke F-one wingboards: Rocket Wing. Korte compacte boards met voldoende volume om deze nieuwe sport te leren.

Naish

In eerste instantie wilde Naish één wing in één maat bouwen die in alle omstandigheden kon gebruiken. Het werkte in eerste instantie prima, maar naarmate de mensen beter werden en er meer concurrentie uit de markt kwam, is er nu i.p.v. 1 maat al 10 maten. Daarnaast heeft Naish de Matador LT, de powerhouse wing waamee je bij vergelijkbare omstandigheden een maatje kleiner kunt varen, wat natuurlijk ideaal is voor in de golven.

Waar mag ik wingsurfen?

De regels die gelde voor windsurfen gelden ook voor wingsurfen. Je mag dus op veel meer plekken wingsurfen dan kitesurfen. Volgens de regels mag je op elke willekeurig plas of meer wingsurfen. Als het maar diep genoeg is voor je foil. Op het strand zijn er vaak aparte regels of het wel of niet mag. 

Hoeveel wind heb ik nodig om te wingsurfen?

Het toffe aan wingsurfen is dat je het met weinig wind al kunt doen. Een beetje afhankelijk van het materiaal en je gewicht kan je al vanaf 10 knopen wingen met veel plezier. 

Wat heb ik nodig om te wingsurfen? 

Om te beginnen met wingsurfen heb je wingsurf wing nodig en een wingsurf-board. Dit kan een inflatable wing board zijn of een normaal wingsurf-board. Aan het board wordt een hydrofoil bevstigd. Deze bestaat uit een fuselage, mast en wings bevestigd. Door de foil kan je uit het water komen en zonder veel weerstand voort bewegen. Het is ook mogelijk om te beginnen op een SUP. Deze heeft meer stabiliteit waardoor je meer kunt letten op het besturen van de wing. Ook heb je nog een board leash en een wingleash nodig. Wanneer je geen leash draagt is de kans groot dat je je wing en wingboard kwijtraakt. Draag deze dus altijd. Ook heb je een wetsuit en op sommige plekken surfschoentjes nodig. Als laatste adviseren we het om een helm te dragen. 

Waar moet ik op letten als ik een wingboard koop?

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten wanneer je een wingboard aanschaft. We leggen het hieronder uit. 

Welke volume kies je voor je wingboard?

Het volume van het board is het eerste waar mensen naar kijken. Zeker als je beginner bent wil je een board wat blijft drijven. Meestal begin je met een kniestart, met een volume van 20-30 liter boven je lichaamsgewicht kun je als absolute beginner zonder enige ervaring goed van start. Zodra je, je wing in de wind hebt en je wat snelheid krijgt geeft dit ook weer stabiliteit.

Welke Afmetingen kies ik voor je wingboard?

De wingboards zijn over het algemeen compact, zijn wat korter en wat dikker om het volume zo bruikbaar mogelijk te laten zijn. De waterlijn van je board is wel belangrijk, een wat langer board met een langere waterlijn, zorgt voor meer snelheid om op de foil te komen en dus prettiger voor een beginner.

Ben je al verder gevorderde wingfoiler dan is een korter board weer prettiger, een korter board maakt alles compacter en zorgt day je beter kan manoeuvreren. De lengte van de wingboards varieert tusssen de 4 en 7 voet, dus tussen 120 – 210 ccm. Als de boards kleiner worden dan worden ze ook smaller. Een breed board geeft natuurlijk meer stabiliteit en is beter voor een beginner, maar breed wingboard genereerd ook meer weerstand, dat is weer lastiger om meer snelheid te krijgen.

Hieronder een tabel maat voor wingsurf boards

 

Maat board

 

 Niveau  

Gewicht 

 

6’0’’

Beginner 

 

+85 kilo

 

6’0’'

 

Beginner

 

-70 -85 kilo

 

5’8’'

 

Ervaren

 

+85 kilo

 

5’6’’

 

Ervaren

 

-70 -85 kilo

 

5’4’’ 

 

Gevorderd

 

+85 kilo

 

5’0’’

 

Gevorderd 

-70 kilo -85 kilo 

 

Welke Shape voor je wingboard?

De shapes van foilboards zijn natuurlijk heel anders dan de shapes van de normale windsurfboards. Het is bij het wingfoilen zo dat alles erop gericht is om zo snel mogelijk van het water los te komen. Dat is dan ook de reden dat je op de boards hele ronde rails ziet, diepe concaves, cut-out rond de foil-box en de tail, channels. Enz. Uiteraard is het dek van het Foilboard ook heel belangrijk. De meeste Foilboards hebben een vlak of concaaf dek.

 

Welke Boxen voor wingfoilen?

Bij het wingfoilen worden uitsluitend foils gebruikt die op twee US boxen passen. Niet zoals bij windsurfen waar ook tuttlebox systeem gebruikt wordt. Us boxen geven je de mogelijkheid om de positie van de foil aan te passen.

Waarom Inflatable wingboards? 

De meeste merken bieden tegenwoordig ook een opblaasbare board aan. Deze inflatabel wingboards zijn vergevingsgezinder wanneer je erop valt. Unifiber heeft een prachtige wingfoilset met inflatabel wingboard wat super geprijsd is en voldoet aan huidige maatstaven. Inflatabel is super als je weinig ruimte hebt en heel fijn in het vervoer van de spullen.

Waar moet ik op letten als ik een wing foils koop?

Voor de wing foil gelden een aantal aspecten waar je op moet letten als je er een koopt. Ben je een beginner met wingsurfen? Gebruik dan een grote frontwing (voorvleugel). Hierdoor krijg je snel opwaartse druk waardoor je makkelijker kunt starten. Ga voor een frontwing tussen de 1650 en 2500. Hieronder een opsomming van welke oppervlakte van vierkante centimeters geschikt is:

  • 0 – 1500 = verslaafd aan wingsurfen
  • 1500 – 1800 = gevorderde foiler
  • 2000 – 2500 beginnende foiler

Welke mastlengte voor mijn wingfoil?

Voor welke mastlengte kies ik tijdens het wingen? De hoogtes variëren  tussen de 75 cm en 105 cm. Als beginner is het makkelijker om te beginnen met een kortere mast. Hiermee kan je makkelijker balans houden. Ook is een kortere mast fijn bij vlak water, binnenwater en bij ondiep water. Een langere mast is geschikt bij choppy water bijvoorbeeld op zee. 

Wingsurfer wing

Er zijn veel verschillende maten wings. De meest gangbare maat is 5 m2. Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je wing is je gewicht en de windkracht. Heb je harde wind dan gebruik je een kleinere wing. Heb je juist weinig wind dan gebruik je een grotere wing. Hetzelfde geldt voor gewicht. Weeg je meer dan heb je een grotere wing nodig. Weeg je weinig dan heb je een kleinere wing nodig. Hieronder in een tabel overzicht de verschillende maten, kilo’s en windsnelheid. 

 Gewicht  

Maat wing

         
  7 Meter 6 meter 5 meter 4 meter 3 meter 2 meter
 

-65 kilo

 

9 – 15 kt

 

10 – 20 kt

 

11 – 22 kt

17 – 32 kt 

 

22 – 42 kt

 

35+ kt

 

65 – 85 kilo

9 – 17 kt 10 – 22 kt

 

12 – 27 kt

 19 – 37 kt  27 – 47 kt  40+ kt
 

+85 kilo

 

11 – 19 kt

 

13 – 25 kt

 

15 – 32 kt

 

21 – 44 kt

 

27 – 57 kt

45 + kt 

*Let op dit zijn richtlijnen

Wingfoil boardbags 

Ben je van plan te gaan reizen met je wingfoil set. of wil je extra bescherming onderweg naar je sessies? Er zijn veel verschillende soorten wingfoil boardbags die extra bescherming bieden waardoor het materiaal niet wordt beschadigd.

Wat zit er in een wingfoil set?

Een wingsurf set of ook wel wingfoil set bestaat uit een wing, wingboard, wing foil, wing leash en een board leash. Wat niet in de set zit, maar wat je wel nodig hebt is een pomp (al het een inflatable board is) wetsuit, surfschoentjes en eventueel een helm. 

Het is verstandig om een wingsurf set aan te schaffen. Als beginner is het vaak moeilijk in te schatten welke materialen je kan kopen. De sets zijn op elkaar afgestemt en perfect voor bijvoorbeeld beginners of gevorderde. Laat je voor de zekerheid altijd goed informeren in de winkel. Factoren als gewicht en ervaring spelen bijvoorbeeld ook een grote rol. 

F-One Wingfoil Set Swing 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbieding wingfoil set

Een ander groot voordeel van het aanschaffen van een wingfoil set is dat deze vaak scherp geprijsd zijn. Er zijn vaak aanbiedingen wingsurf aanbiedingen dus houd de site goed in de gaten. 

Wat is het verschil tussen wingsurfen en wingfoilen?

Je hebt het over wingsurfen als je dit doet met een surfboard met vinnen. Wanneer je wingfoiled zweef je boven het water door middel van de foil. Vaak begin je met wingsurfen waarna je vervolgens de stap maakt naar wingfoilen. 

Wingfoil spots Nederland

Zoals eerder aangegeven is het dus mogelijk om op veel plekken te wingfoilen. Hieronder leggen we je uit waar een goede spot aan moet voldoen. Wat een goede spot is scheelt ook per niveau en wat je style is.

Wingsurf spot voor beginners

Een wingsurf spot hoeft niet te voldoen aan een wingfoil spot. Houdt hier dus altijd rekening mee. Voor een beginners spot kan je het beste kiezen voor een wingsurf spot. Je begint hier ook meestal mee. Je begint eerst aan de kant om de wing goed aan te voelen. Daarna kan je het beste oefenen met een sup of een surfboard om vooral op de wing te kunnen focussen. Een goede spot voor beginners moet voldoen aan de volgende punten.

  • Heupdiep water zodat wanneer je valt je geen blessures op loopt. Doordat je in het begin alleen wing surft is het nog niet nodig in heel diep water te wingen.
  • De windrichting is altijd naar de kant toe. Zo kom je altijd terug aan land.
  • Er moet 12 tot 25 knopen staan om goed te kunnen oefenen.
  • Zorg voor voldoende volume in je board. Het is beter met te veel te beginnen dan met te weinig. Je board is dan lekker stabiel wat erg prettig is in het begin.
  • Start met een kleine wing. Je kunt dan makkelijker wennen aan de wing en zult sneller stappen kunnen maken. 
  • Het is makkelijker om te starten met weinig golven. Vlak water heeft de voorkeur in het begin.

Goede wingfoil spots moeten aan een aantal voorwaarde voldoen. Zo is het belangrijk dat het diep genoeg is. Wanneer het niet diep genoeg is kan je hard crashen of je materiaal beschadigen. Zorg ervoor dat het water minimaal meer dan 85 cm is. Eem goede wingfoil spot moet voldoen aan de volgende punten.

  • Begroeing en beplanting hinderen de foil in het water. Kies dus voor een spot die dit niet heeft. 
  • Een wingfoil spot met vlak water is ideaal om goed te leren wingfoilen. Dit is vaak achter een blokkendam of strekdam. 
  • Zorg ervoor dat de wind je altijd naar de kant voert. Mocht je een keer materiaal pech hebben of niet goed upwind kunnen varen. 
  • Het kiezen van het juiste materiaal is erg belangrijk. Kies voor je sessie voor de juiste maat wing, board en foil. 

Bekende wingfoil spots zijn

  • Wijk aan zee
  • Oostvoorne
  • Hellevoetsluis
  • Scheveningen 
  • Kijkduin
  • Brouwersdam
  • Aalsmeer
  • Hoek van Holland
  • Lathum

Advies wingfoilen

Heb je advies nodig over iets van wingfoilen? Kom dan langs in onze wing shop in Brabant Willemstad. Of stel je vraag via de whatsapp button in onze online shop.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen

Waar mag je wingfoilen en wingsurfen?

Op de plekken waar je mag windsurfen mag je ook wing surfen. Het mag dus op veel plekken behalve op drukke kanalen en waterwegen.

Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?

Afhankelijk van hoe hard het waait heb je een beaaplde grote wing nodig. Dit is ook afhankelijk van je niveau en je gewicht. Laat je dus goed informeren wanneer je een wing aanschaft. Bijna alle wings zijn tussen de 2m en 7m. Hierin zijn de 4m en 5m de meest gangbare maten die je het vaakst gebruikt. Het is afhankelijk van waar je aan wingsurfen doet.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Het leuke aan wing surfen is dat het al mogelijk is met heel weinig wind. Doordat je op een foil staat heb je veel minder weerstand waardoor je met minimale wind al kunt wing foilen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Nee, wingfoilen is niet gevaarlijk afhankelijk van de uitrusting en de weersomstnadigheden. Je kan het zelf zo gevaarlijk maken. Als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld met hoge golven en hard wind dan zijn er meer risico’s. Je kunt dan ook veel harder gaan en en veel hoger springen.  We raden het sowieso altijd aan een helm te dragen tijdens het wing foilen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe sport waarbij je op een foil met een board staat en je laat voorttrekken door een wing. De is te vergelijken met een kite alleen heb je wing vast in je handen en zijn er geen lijnen en bar. Wing surfen is een kruising tussen windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en foilen.

Is het moeilijk om te leren wing foilen?

Nee dat is het niet! Meestal kan je naar een aantal lessen wing foilen. Je kunt ook leren wing foilen zonder dat je ervaring hebt met windsurfen of kitesurfen. Om het gevoel krijgen van het wing foilen kan je ook een stabiele sup of surfboard gebruiken om te leren hoe je de wing moet gebruiken. Hierna kan je de foil gaan gebruiken in combinatie met de wing. Ook kan je wanneer je nog twijfelt of je het leuk vindt wing skaten uitproberen. Je gebruikt dan een soort skateboard en een wing om jezelf in beweging te laten.