• Gemakkelijk retour
 • Gratis verzonden vanaf € 50,-
 • Persoonlijke service
 • Snelle levering
 • Scherpe prijzen
 • Veel producten uit voorraad leverbaar

Ski's waxen en slijpen

Geplaatst op 06-11-2020

Regelmatig je ski’s onderhouden

Wat wordt er nu bedoeld met regelmatig onderhoud aan ski’s en snowboard?

Ga je 1 keer per jaar op wintersport, dan is het verstandig om de ski’s of snowboard voor je vakantie te laten waxen en slijpen. Ook kan je ervoor kiezen om je materiaal als je terugkomt van je wintersportvakantie nog een keer te laten onderhouden, dan voorkom je uitdroging en roestvorming aan je ski’s of snowboard en kan je het materiaal met een gerust hart opbergen en volgend jaar weer gebruiken.

Onderhoud van je ski’s en snowboard tijdens de wintersportvakantie

Het is van groot belang om je ski’s en snowboard goed droog weg te zetten. Vaak zijn er in hotels of appartementencomplexen aparte verwarmde ski kelders, maak daar zeker gebruik van. Doordat de ski’s en snowboard goed drogen, drogen ook de bindingen en dat is weer het behoud van je bindingen. Bevriezen de bindingen van je ski’s, doordat je de ski’s of snowboard s’ nachts in de auto laat liggen dan kunnen de bindingen kapotgaan en bij de bindingen van snowboards kunnen ratels kapotgaan.

Vervoer van ski’s en snowboard

Na een heerlijke week skiën of snowboarden ga je weer naar huis. Zorg dat je materiaal goed droog is de voordat spullen de koffer of dakkoffer ingaan, hiermee voorkom je roestvorming. Neem een oude handdoek mee en maak de ski’s of snowboard goed droog voordat ze de tas in gaan.

Zelf ski's waxen en slijpen

Je materiaal gaat langer mee als je het goed onderhoud. Ga je meerdere keren per jaar op wintersport dan zou je ook zelf je ski's of snowboard kunnen waxen en slijpen. Er bestaat veel materiaal waarmee je zelf je snowboard en ski's mee kunt waxen en slijpen. 

Wat heb je nodig

Om zelf het onderhoud van ski's te doen kan je losse artikelen als ski wax, schraper en een slijpset kopen, maar je kunt ook een complete waxset kopen. In een wax set zitten alle benodigdheden die nodig zijn om je board waxen, maar ook voor het slijpen van je board en het eventueel opvullen van putjes en gaten in je materiaal. Een compleet waxsetje bevat meestal: 

Daarnaast bieden veel ski en snowboard winkels complete wax en slijp sets aan.

Waarom zou je zelf je ski's waxen en slijpen?

 • Slijpen: Als je zelf je ski's kan slijpen heb je heerlijke scherpe kanten. Als je je ski's wegbrengt voor onderhoud kan je niet altijd aangeven in welke hoek je de klanten geslepen wilt hebben. Met scherpe kanten heb je nog meer grip in sneeuw waardoor je meer controle hebt tijdens het skiën. Een ander voordeel is dat wanneer je zelf ski's slijpt je materiaal langer mee gaat.
 • Waxen: Net als bij het slijpen worden ski's vaak met een machine gewaxt. Wanneer je zelf waxt kun je meerdere lagen aanbrengen waardoor het glijvermogen van je ski's verbeterd. Hierdoor glij je nog sneller van de berg. Ook is het mogelijk om je ski's tijdens de wintersport bij te waxen waardoor je de hele week kan genieten wanneer je van de pistes knalt.
 • Bespraart geld: Je zult eerst wel moeten investeren in een complete wax en slijp set. Maar als je deze eenmaal hebt zal het je een hoop geld besparen doordat je zelf je board kan onderhouden. 

Zelf je ski's waxen slijpen

Veel mensen denken dat alleen proffesionals hun snowboards of ski's waxen en slijpen. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en is dus voor iedereen geschikt om het te leren. Het is ook nog eens best leuk om te doen. Hieronder hebben we een kort stappenplan gemaakt hoe je zelf je snowboard of ski's kunt waxen en slijpen.

 1. Zet de waxijzer aan op de juiste temperatuur. Op de verpakking van de wax staat de temperatuur. Doe ondertussen ook handschoenen aan zodat je je niet verbrand.
 2. Maak je ski of snowboard goed droog.
 3. Zet je ski of snowboard bovenop een klemmenset. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding. Hierdoor zit de skistopper niet in de weg wanneer je gaat waxen.
 4. Pak vervolgens de koperen borstel. Borstel de ski of het board van voor naar achter. Met de koperen borstel verwijder je alle oude waxresten en vuil. Hierdoor wordt de structuur weer schoon gemaakt voor een nieuwe laag wax.
 5. Maak de ski of het board stofvrij na het borstelen van koperen borstel. Doe dit met een stoffer.
 6. Zorg nu dat je de klemmen die je hebt bevestigd aan de ski of snowboard losmaakt. Zodat je het board of ski kan bewegen.
 7. Heeft de waxijzer de juiste temperatuur? Let extra goed op of er van het ijzer rook af komt. Is dit het geval? Dit betekent dat de ijzer te warm is. Je wax zal dan verbranden. Dit zal niet ten goede komen van de glijeigenschappen van je ski of board en kan zelfs je belag beschadigen.
 8. Plaats de wax tegen de ijzer aan en druppel geleidelijk de wax op het gehele belag van de ski of snowboard. 
 9. Verdeel de gedruppelde wax met het ijzer langzaam van voor naar achter over het gehele belag. Beweeg nog een paar keer langzaam van voor naar achter de ijzer zodat de wax goed kan intrekken in het board of de ski. Ga hier mee door tot je board of ski warm aanvoelt. De wax moet nog een beetje nat blijven. Let op! Laat je ijzer nooit op een plek stilstaan en altijd in beweging is. 
 10. Maak de staalkanten van de ski of het board vrij met de schraper. Hierdoor voorkom je dat de staalkanten uiteindelijk gaan roesten.
 11. Laat je board of ski nu 1/2 uur staan zodat de wax goed kan intrekken. Als dit is gebeurd kan je wax er met lange halen van voor naar achter vanaf halen. 
 12. Als laatse pak je de nylon borstel. Borstel ook nu van voor naar achter. Het uitborstelen zorgt ervoor dat de structuur weer vrij  komt te liggen en alleen de poriën in het belag gevuld blijven met wax. Je bent er nu weer klaar voor om van de piste te glijden. 

Hoe gaat dat waxen en slijpen in zijn werk in de winkel?

Schoonmaken

De onderkant van je ski’s of snowboard noem je het belag, hier wordt de laag wax op aangebracht. Eerst wordt het belag schoongemaakt, omdat stof en waxresten zich anders onder de nieuwe waxlaag bevinden. Het belag wordt schoongemaakt met een zachte doek met b.v. ontwaxparrafine of gele wax.

Staalkanten slijpen

Eerst wordt het belag van de ski’s of snowboard voorgeslepen, dit gebeurt met een professionele machine. Dan wordt het belag opgeruwd, waarna (wanneer nodig) het belag wordt gerepareerd. De gaatjes, krassen en groeven worden opgevuld.

Daarna worden de ski’s en snowboards vlakgeslepen en dan volgt het kanten slijpen. Als laatste wordt de staalkant gepolijst zodat de staalkant glad is.

Waxen

Het belag van de ski’s of snowboard wordt na het slijpproces gewaxed. Wax zorgt voor wrijving met de sneeuw zodat er een heel dun waterlaagje tussen het belag en de sneeuw ontstaat. In het belag bevinden zich hele kleine poriën waar de wax in aangebracht wordt, doordat de wax warm aangebracht wordt kan er meer wax opgenomen worden. Door gebruik te maken van een waxmachine, dit is een machine met een verwarmde borstel, wordt het ski of snowboard materiaal heel gelijkmatig voorzien van wax.

Wegbrengen voor onderhoud

Wij vinden het fijn dat, wanneer je je snowboard komt brengen voor onderhoud, de bindingen er al af zijn. Deze moeten er namelijk afgehaald worden voor het onderhoud proces. Bij ski’s is dit niet het geval, hierbij blijven de bindingen gewoon op de ski’s, dat geeft geen problemen tijdens het onderhoudsproces.

Aangeraden is om regelmatig je bindingen van je ski’s te laten controleren. Wanneer je je ski’s komt brengen voor onderhoud, breng dan één skischoen mee en geef je gegevens door. We willen graag je lengte, gewicht, leeftijd en niveau weten. We stellen dan met een speciale machine de ski’s af en controleren zo ook de bindingen van de ski’s, zodat je veilig en wel de pistes af kan suizen.

Ga je meerdere keren per seizoen op wintersport? Dan kun je altijd even tussendoor langskomen om je board of ski’s alleen te laten waxen, hier kun je op wachten. Na een kwartiertje kun je je snowboard of ski’s weer fris gewaxed meenemen naar de sneeuw.

Bij van Bellen Wind & Snow wordt het onderhoud gedaan in de speciale werkplaats door Sim en Marius. Ook met reparatiegevallen kun je bij deze mannen terecht. Zij kunnen vakkundig kanten richten, stansen, topsheet repareren en eventueel nieuwe inserts plaatsen.

Voor een basisbeurt hebben ze een paar dagen nodig, grotere beurten zoals een totaalbeurt kosten iets meer tijd. Ga je ongepland op wintersport en je hebt weinig tijd, bel dan altijd even voor je langskomt. Vaak kunnen we je wel helpen, dat is het voordeel van het feit dat we het waxen en slijpen van de ski’s en snowboards zelf doen. Normaal gesproken duurt het onderhouden van je materiaal ongeveer 5 werkdagen. Wanneer je het bijvoorbeeld op zaterdag of zondag brengt, zorgen wij dat het de vrijdag daarop klaar is. Moet er een reparatie uitgevoerd worden aan je materiaal dan wordt dit altijd in overleg gedaan, ook als we bijvoorbeeld tijdens de ondershoudbeurt iets tegenkomen dan nemen altijd eerst contact met je op om te bespreken wat we eraan kunnen doen.

Breng je ski’s of snowboard tijdig langs en wij zorgen ervoor dat je onbezorgd op wintersport kan vertrekken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen

Waar mag je wingfoilen en wingsurfen?

Op de plekken waar je mag windsurfen mag je ook wing surfen. Het mag dus op veel plekken behalve op drukke kanalen en waterwegen.

Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?

Afhankelijk van hoe hard het waait heb je een beaaplde grote wing nodig. Dit is ook afhankelijk van je niveau en je gewicht. Laat je dus goed informeren wanneer je een wing aanschaft. Bijna alle wings zijn tussen de 2m en 7m. Hierin zijn de 4m en 5m de meest gangbare maten die je het vaakst gebruikt. Het is afhankelijk van waar je aan wingsurfen doet.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Het leuke aan wing surfen is dat het al mogelijk is met heel weinig wind. Doordat je op een foil staat heb je veel minder weerstand waardoor je met minimale wind al kunt wing foilen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Nee, wingfoilen is niet gevaarlijk afhankelijk van de uitrusting en de weersomstnadigheden. Je kan het zelf zo gevaarlijk maken. Als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld met hoge golven en hard wind dan zijn er meer risico’s. Je kunt dan ook veel harder gaan en en veel hoger springen.  We raden het sowieso altijd aan een helm te dragen tijdens het wing foilen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe sport waarbij je op een foil met een board staat en je laat voorttrekken door een wing. De is te vergelijken met een kite alleen heb je wing vast in je handen en zijn er geen lijnen en bar. Wing surfen is een kruising tussen windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en foilen.

Is het moeilijk om te leren wing foilen?

Nee dat is het niet! Meestal kan je naar een aantal lessen wing foilen. Je kunt ook leren wing foilen zonder dat je ervaring hebt met windsurfen of kitesurfen. Om het gevoel krijgen van het wing foilen kan je ook een stabiele sup of surfboard gebruiken om te leren hoe je de wing moet gebruiken. Hierna kan je de foil gaan gebruiken in combinatie met de wing. Ook kan je wanneer je nog twijfelt of je het leuk vindt wing skaten uitproberen. Je gebruikt dan een soort skateboard en een wing om jezelf in beweging te laten.