• Gemakkelijk retour
 • Gratis verzonden vanaf € 50,-
 • Persoonlijke service
 • Snelle levering
 • Scherpe prijzen
 • Veel producten uit voorraad leverbaar

Hoe koop ik een Sup als beginner? Een complete gids met alles over Suppen

Hoe koop ik een Sup als beginner?
Geplaatst op 01-04-2021

Waarom een opblaasbare sup?

Suppen is een laagdrempelige sport die voor jong en oud geschikt is. Je hebt weinig nodig en bent heerlijk buiten terwijl je je workout doet. Na een aantal keren suppen is het al mogelijk om leuke tours te doen. Ben je meer gevorderd dan kan je de sup ook gebruiken in de golven. Al met al is het dus een leuke nieuwe sport waar iedereen mee kan beginnen. Daarnaast is een opblaasbare SUP gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Als de SUP leeg is kan je hem namelijk vervoeren in een (bijgeleverde) grote rugzak. Super toegankelijk dus!

Waar moet je op letten als je een sup aanschaft?

Wanneer je als beginner een SUP gaat aanschaffen moet je met een aantal punten rekening houden. Hieronder nemen we de punten één voor één met je door.

 • Waar wil je de sup gebruiken en wat wil je er mee doen? Wil je de sup bijvoorbeeld gebruiken op zee? Of juist op vlak water? Wil je graag recreatief suppen of ga je het fanatiek doen? Dit is belangrijk om te weten omdat er sups zijn voor alle disciplines. Er zitten belangrijke verschillen tussen de sups in bijvoorbeeld stijfheid en vorm, waardoor niet elke SUP geschikt is voor wat jij er misschien mee wil doen.
 • Wat is je gewicht? Je gewicht is belangrijk om te bepalen hoe groot je SUP moet zijn. Hoe zwaarder je bent, hoe meer volume je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je SUP stijf blijft. Hoe zwaarder je bent hoe moeilijker het is voor een SUP is om stijf te blijven. Waarom is het belangrijk dat een SUP stijf is? Dit is belangrijk omdat je bij een board dat stijf blijft makkelijker voort beweegt. Een stijver board ligt beter in het water.
 • Hoe groot ben je? Hoe groter je bent hoe groter de sup moet zijn. Hierdoor blijft de performance van de sup beter behouden.
 • Hoe stijf moet de SUP zijn? Wanneer je recreatief wil suppen of bijvoorbeeld een SUP zoekt voor je kinderen, heb je een andere stijfheid nodig dan wanneer je sportief en fanatiek wil gaan suppen. Hoe stijver je sup is hoe sneller en directer de SUP zal zijn. Het is mogelijk een SUP te kopen met een stringer wat voor meer stijfheid zorgt. Ook kan je een sup met bijvoorbeeld double layer aanschaffen waardoor de sup nog stijver is. Zoals de term al zegt, de SUP is opgebouwd uit 2 lagen. Deze lagen zijn vaak verlijmd, maar er bestaan ook fused double layer sups. Deze vind je voornamelijk in het hogere segment. Hierbij beschikt de SUP over een double layer, maar deze lagen zijn versmolten in plaats van gelijmd. Dit scheelt in gewicht, de lijm weegt namelijk best veel.
 • Wat is mijn niveau? Een ander belangrijk punt is het bepalen van je niveau. Hieronder geven we je een inschatting van wat je niveau is:
  - Beginner: Je hebt nog nooit gesupt of maar een paar keer zonder les
  - Gevorderd: Je hebt een aantal lessen in suppen gehad en bent regelmatig wezen suppen
  - Expert: Je supt het hele jaar door.
 • De laatste, maar zeker ook een belangrijke vraag is: Hoeveel budget heb ik? Je hebt vele verschillende soorten sups. Je hebt dure sups van hele hoge kwaliteit, maar je hebt ook goedkopere sups die prima zijn wanneer je begint met suppen. Hoeveel kost een SUP? Hou er rekening mee dat je bij het aanschaffen van een sup tussen de 280 en de 1000 euro kwijt bent.

In de video hieronder vertellen we je meer over waar je op moet letten wanneer je een sup aanschaft.

Soorten SUP

Welke soort sup past bij mij?  Dit is een vraag die we vaak horen. Als eerst stellen we de vragen die we hierboven hebben benoemd bij 'Waar moet je op letten als je een sup aanschaft?' Daarnaast heb je ook nog verschillende disciplines in het suppen. Hieronder leggen we hierover meer uit en vertellen we je meer over de voordelen en nadelen.

Freeride SUP

Wat is een freeride SUP? De freeride SUP is de meest allround SUP die er is. Voor iedereen die wilt beginnen met suppen is dit de ideale SUP. Ook voor families die met zijn alle gebruik willen maken van de SUP is dit ook een goede optie, iedereen kan hier namelijk mee uit de voeten! Hieronder lichten we kort toe wat de voordelen en de nadelen zijn van de freeride SUP. 

Voordelen freeride SUP

Een freeride SUP heeft een stompe neus. Dit zorgt voor veel stabiliteit waardoor je als beginner makkelijk op kunt suppen. Een ander voordeel van de freeride SUP is dat je zoveel stabiliteit hebt je bijvoorbeeld ook je kind of je hond op de sup kan meenemen. Door de rondere vorm van deze SUP is hij ook wendbaarder en kan je er in de golven ook makkelijker mee uit de voeten. De Freeride SUP is dus eigenlijk de breedst inzetbare SUP. 

Nadelen Freeride SUP

De stompe neus zorgt wel voor veel stabiliteit, maar hierdoor lever je wel snelheid in en is het veel zwaarder wanneer je lange afstanden wilt suppen. Voor lange afstanden kan je beter naar een tour of een race SUP kijken.

freeride sup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld freeride sup

Touring SUP

Wat is een touring SUP? Een touring SUP is ideaal voor de mensen die tourtjes met de sup willen maken. Deze SUP is spitser dan de Freeride SUP. Hieronder leggen we je kort uit wat de voordelen zijn en wat de nadelen van de tour SUP zijn.

Voordelen Touring SUP

De touring sups zijn een stuk langer dan de gemiddelde sup. Hierdoor behouden ze een stuk makkelijker snelheid en zijn ze koersvaster dan de Freeride SUPs. De spitse punt zorgt ervoor dat je makkelijk door het water glijdt. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je perfect lange afstanden kunt afleggen.

Nadelen Touring SUP

De spitse punt zorgt voor minder stabiliteit. Hier moet je in het begin aan wennen. We raden het daarom ook aan met een freeride SUP te beginnen voordat je aan de tour SUP begint.

Red Paddle Supboard Touring Sport 12.6 Touring Sup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld touring sup

Race SUP

Wat is een race SUP? Een race SUP  is een SUP waar je mee kunt racen en gemakkelijk hoge snelheden kunt behalen. De race SUP is net als de Tour SUP ook spits en lang. De Race SUP is alleen wel een paar inch smaller dan de Tour SUPs.  Met dit model SUP worden ook wedstrijden gehouden. Hieronder beschrijven we de voordelen en de nadelen.

Voordelen race SUP

Door de shape van de SUPs kan je bijna planeren met deze SUPs. Ook zijn de SUPs erg koersvast. Hierdoor kan je vaak aan een kant peddelen zonder dat je koers verliest.

Nadelen race SUP

Een race SUP heeft een rondvormige bodem. Hierdoor zijn ze super instabiel en is het moeilijk balans te houden. Je moet echt trainen om de techniek onder de knie te krijgen. Deze SUPs zijn alleen maar te verkrijgen in het duurdere segment. Een opblaasbare Race SUP heeft bijna altijd een double layer om hem zo stijf mogelijk te laten zijn. Een vaste Race SUP wordt zelfs vaak van Carbon gemaakt, zodat hij zo licht en stijf mogelijk is! Hierdoor zijn de vaste race SUPs ook nog eens super fragiel en gaan ze makkelijk kapot.

Windsurf SUP

Wat is een windsurf SUP? Een windsurf SUP combineert het beste van twee werelden. Je kunt namelijk met de SUP windsurfen en de SUP gebruiken als normale SUP. De SUP met Windsurf optie is perfect voor de surfer die recreatief wilt surfen of voor iedereen die het windsurfen onder de knie wil krijgen. Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van deze SUP.

Voordelen windsurf SUP

Het grootste voordeel van een windsurf sup is dat het multifunctioneel is. Je kan windsurfen en suppen. Windsurfen is natuurlijk een sport die afhankelijk is van de wind, staat er geen wind, kan je altijd suppen. Een ander voordeel is dat het makkelijk mee te nemen is t.o.v. een normale windsurfplank. Ook kan je een windsurf SUP makkelijk opbergen. 

Nadelen windsurf SUP

Een nadeel aan de meeste windsurf SUPs is dat je er minder hard mee kan varen dan met een normaal windsurfboard. Met de meeste windsurf SUPs kan je niet planeren. Ben je dus een meer gevorderde windsurfer dan is dit een minder goeie oplossing. Er bestaan ondertussen wel wat geavanceerdere windsurf SUPs, waarmee je meer in de buurt komt van een surfplank. Deze boards zijn te koop in het hogere segment.

Starboard Opblaasbare windsurf SUP Igo Zen Windsurf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld touring sup

Wave SUP

Wat is een wave SUP? Een wave SUP is een SUP waarmee je door de golven kunt suppen. Je peddelt jezelf in de golf waarna de golf je meeneemt. Hieronder vertellen we je meer over de voordelen en de nadelen van een wave sup.

Voordelen wave SUP

Een wave SUP heeft  een rocker scoop. Dit betekent dat het board voor kromming heeft. Hierdoor is het board heel wendbaar en kan je makkelijker bochten maken. De boards zijn over het algemeen korter en breder.

Nadelen wave SUP

Nadelen aan wave SUP is dat door de wendbaarheid de SUP moeilijker koers houdt. Hierdoor zijn ze niet geschikt om tochtjes mee te maken.

Hoe lang moet mijn SUP zijn

De lengtes van sups variëren tussen de 8' en 15'. Deze maten worden aangeduid in voet en inches. Afhankelijk van wat je gaat doen met de SUP kies je een bepaalde lengte. Ook speelt hierin je gewicht een rol. Een kleine SUP is meer wendbaar dan een grote SUP. Hoe lang moet je SUP zijn als beginner? Schaf een SUP aan van 11' als beginner onder de 80kg. Weeg je meer dan 80kg? Kies dan voor een 11’6  board. Ga je beginnen met suppen op open water? Kies dan voor een iets langer board voor meer koersvastheid.

Hoe breed moet mijn SUP zijn?

Als je meer stabiliteit wilt is het belangrijk dat je een breed SUP board aanschaft. Hierdoor zal je wel snelheid verliezen. We helpen je graag met het vinden van de juiste balans wanneer je een board aanschaft.

Board kenmerken SUP

Hieronder een aantal begrippen die je tegen zult komen waar je rekening mee moet houden wanneer je een SUP gaat kopen. Het beschrijft verschillende kenmerken van een SUP.

Wendbaarheid

Wat is wendbaarheid van een SUP? De wendbaarheid van een SUP zegt iets over hoe makkelijk de sup bochten maakt. Hoe korter en ronder je board is hoe makkelijker het draait. De wendbaarheid van een SUP is vooral belangrijk bij wave sups.

Stabiliteit

Wat betekent stabiliteit van de SUP? Dit zegt iets over hoe makkelijk je op de SUP kunt blijven staan. Een SUP met weinig stabiliteit vereist techniek en kracht. Hoe breder je board hoe stabieler je SUP board zal zijn.

Tracking

Wat is tracking bij suppen? De tracking zegt iets over hoe makkelijk de SUP op koers blijft. Je wilt niet te vaak je peddel wisselen van kant. Hoe beter de tracking, hoe koersvaster het board, dus hoe minder vaak je hoeft te wisselen.

Glide

Wat is de glide van een SUP board? De glide zegt iets over de weerstand die het board ondervindt. Hoe minder weerstand hoe makkelijker de SUP zich voortbeweegt. Een breed board heeft meer weerstand dan een smal board. Je zult dus meer kracht moeten gebruiken om voorruit te komen.

Rocker

Wat is rocker bij een SUP board? Hoe meer rocker een board is hoe krommer het board is. Wanneer je op vlak water SUPs wil je een vlakke onderkant. Omdat de v-vorm je afremt bij vlak water. Ga je op openwater suppen met meer golven dan is rocker erg belangrijk. Hierdoor zal je neus niet het water induiken waardoor je wordt gelanceerd.

SUP volume

Welke volume moet mijn sup board hebben? Dit is afhankelijk van je gewicht. Volume van een sup heeft invloed op de stabiliteit van de sup. Vaak is hoe meer volume een board heeft hoe stabieler de sup is. Een sup met een hoog volume heeft meer drijfvermogen. En een sup met lager volume heeft minder drijfvermogen.

Stijfheid SUP

Zoals hierboven al gezegd is de stijfheid van een SUP een bepalende factor voor de performance van een SUP. Hoe stijver de SUP hoe makkelijker de SUP in beweging komt en blijft varen. Maar hoe weet je wat de stijfheid van een sup is? Dit heeft te maken met hoe de sup is gefabriceerd. Hieronder leggen we meer uit over de verschillende stijfheden voor SUP’s.

Single Layer SUP

Als basis heeft bijna elke sup een singler layer. Dit betekent dat de sup is opgebouwd uit een laag. Hieronder vertellen we meer over de voordelen en nadelen van een Single Layer SUP.

Voordelen

 • Een singler layer is lichter dan een dubbel layer

Nadelen

 • Het buigt makkelijker
 • Minder luchtdicht
 • Minder stijf
 • Minder duurzaam

Double layer SUP

Een double layer om aan te schaffen kost meer geld dan een single layer. Maar je krijgt er ook echt iets voor terug. De sup is opgebouwd uit meerdere lagen. Hieronder benoemen we de voordelen en nadelen van een double layer sup.

Voordelen

 • Het stijver dan een single layer
 • Het behoud beter zijn vorm
 • Het gaat langer mee
 • Beter luchtdicht

Nadelen

 • Zwaarder dan een single layer
 • Moeilijker om op te rollen

Fused double layer SUP

Daarnaast heb je ook double layers waarvan de dubbele lagen gefused zijn. Dit betekent dat de lagen versmolten zijn. Hierdoor wordt er veel minder lijm gebruikt wat aanzienlijk in gewicht scheelt. Heb je een double layer die gefused is kost dit ook meer. Maar ook hier geldt dat het ook weer voordelen geeft en de performance verbeterd. Hieronder laten we de voordelen en nadelen zien van een gefused SUP.

Voordelen

 • Gemiddeld 2kg lichter
 • Stijver
 • Sterker
 • Behoud nog beter zijn vorm
 • Gaat nog langer mee
 • Beter luchtdicht
 • Makkelijker op te rollen

Nadelen

 • Stuk duurder in prijs

Stringer

Daarnaast zijn er ook verschillende sup’s die stringers bevatten. Een stringer zorgt er net als de verschillende lagen voor stijfheid aan het board. Hoe de stringers worden gemaakt in de SUPs verschilt per merk. Dus vergeet ook niet te kijken of de SUP een stringer bevat.

Waar bestaat een complete sup set uit?

Alle SUPs die wij verkopen worden geleverd in een tas met een pomp en reparatiesetje.

We verkopen naast losse SUPs ook complete SUP sets. Hierdoor hoef je niks meer uit te zoeken en kan je gelijk beginnen. Een complete SUP set bestaat uit de volgende onderdelen:

 • SUP
 • Tas om alles in op te bergen
 • Peddel
 • Leash
 • Vinnen
 • Pomp

In de video hieronder zie je de unboxing van een van onze sups.

 

 

 

 

 

 

SUP oppompen

Hoeveel luchtdruk moet een SUP board hebben? De meeste SUPs kunnen worden opgepompt tussen de 10 en 17 psi. Dit is per merk en SUP verschillent. De meeste SUPs worden opgepompt tot ongeveer 14 psi. Bij bijna alle SUPs die wij verkopen is op het ventiel te zien hoeveel PSI er wordt aanbevolen en hoeveel PSI de SUP aankan. Vaak wordt dit ook aangegeven op de bijgeleverde SUP pomp. Voor het oppompen van de SUP heb je verschillende soorten SUP pompen. Zo bestaan er handpompen en elektrische pompen. Hieronder vertellen we meer over de verschillende SUP pompen:

Elektrische SUP pomp

Naast de normale SUP pompen hebben we ook elektrische pompen. Wil je snel je SUP oppompen? Dan is een elektrische pomp de oplossing. Met een paar drukken op de knop bepaal je tot hoeveel PSI de SUP opgepompt moet worden. Het duurt ongeveer tien minuten tot de sup is opgepompt. De pomp zal automatisch stoppen bij de gekozen PSI. Elektrische pompen heb je met verschillende aansluitingen. Je hebt elektrische SUP pompen die je aan kunt sluiten op lichtnet, je hebt ze met een aansluiting voor 12V, de sigarettenaansteker in de auto, elektrische pompen op accu en je hebt zelfs pompen die al deze functies hebben. De merken elektrische pompen die we in ons assortiment hebben zijn:

SUP pompen

Bij elke SUP wordt normaal gezien een hand pomp geleverd. Deze pomp heeft de zelfde vorm als een fietspomp. Binnen deze pompen is er 1 groot verschil. Er zijn pompen die alleen single action kunnen pompen en er zijn pompen die zowel single als double action kunnen pompen. Double action is een stukje zwaarder om te pompen maar het gaat wel veel sneller. Voor de laatste PSI kun je dan omschakelen naar single action. Op alle SUP pompen moet wel altijd een metertje zitten. Door dit metertje zie je hoeveel PSI er nog in je SUP moet. Dit metertje geeft meestal het aantal BAR en het aantal PSI aan. 

Populaire SUP Boards

Welke SUPs zijn populair en doen het goed bij onze klanten? We lichten hieronder verschillende SUPs toe en waarom deze SUPs populair zijn. Ook vertellen we meer over de beste SUPs van 2021.

 • Aquatone SUP: De SUPs van dit merk zijn onze instapmodellen. Wanneer je een SUP van dit merk aanschaft krijg je een complete set. Het is degelijke SUP en ideaal wanneer je wilt beginnen met suppen.
 • Aztron SUP: Aztron maakt een Breedt scala aan SUPs maar is te vergelijken met Aquatone. Perfect voor beginners tot gevorderde suppers.
 • STX SUP: Deze sups zijn perfect voor beginners en gevorderde. De prijs kwaliteit van STX is super goed. STX produceert bijna alleen maar double layer SUP, hiermee draaien ze mee in het betere segment.
 • Red Paddle SUP: Deze SUP zit in hè t hogere segment. De kwaliteit van deze sups is erg goed en is geschikt voor degene die alles uit zijn SUP wil halen.

Samen of alleen supboarden

Het leuke aan suppen is dat je het alleen kan doen, maar dat het ook leuk is om tours te doen met anderen. Er bestaan veel online groepen waar mensen met elkaar afspreken om een tour te doen. In heel Nederland zijn er prachtige plekken om een tour te doen.

Een SUP voor het hele gezin

De meest verkochte SUP bij ons in de winkel is toch wel de SUP waar het hele gezin mee uit de voeten kan. Een SUP waar de kinderen op kunnen spelen en de ouders ook af en toe een tourtje op kunnen maken. De SUP die hier het meest geschikt voor is, is een Freeride model van ongeveer 10'6". 

Suppen met je kind of hond

Een leuk bijkomend voordeel van suppen is dat je het samen met je hond kan doen. Er zijn veel mensen die tijdens het suppen de hond mee op de sup nemen. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook zeker voor de hond. Ook kanje makkelijk je kind meenemen. We hebben hiervoor een speciale sup voor meerdere personen

SUP tours

Het leuke aan suppen is dat je het op zoveel plekken kunt doen. Je rijdt ergens naartoe waar water is, pompt de SUP op en je kan het nieuwe gebied verkennen. Gebieden die we aanraden zijn de Biesbosch, de Hoeksche Waard en bij van Bellen op het Hollandsdiep.

SUP Routes Hoeksche Waard: De Hoeksche Waard heeft meerdere supermooie locaties om te suppen. Er zijn routes van bijvoorbeeld 6 uur door natuurgebieden. Voordeel van de routes is dat je geen golfslag hebt waardoor je als beginner beter kunt focussen op peddel techniek. In het open water ben je veel meer bezig met balans door de golven.

SUP tour

 

 

 

SUP Workout

Een van de fijne voordelen van Suppen is dat het een fantastische workout is. Tijdens het suppen gebruik je al je spiergroepen waardoor het een effectieve workout is. Tijdens het suppen ervaar je dus niet alleen plezier, maar verbrand je ook veel calorieën.

Veiligheid SUP Board

Om je veiligheid te garanderen raden we het aan om een leash te dragen. Door de leash blijf je altijd verbonden aan je SUP en kan je deze niet kwijtraken. Hierdoor is het bijna onmogelijk om te verdrinken. Een leash is zeker geen overbodige luxe wanneer je op zee of in een stromende rivier aan het suppen bent. Je SUP drijft namelijk zo weg.

SUP onderhoud

Hoe ga je het beste met je SUP om zodat de SUP zo lang mogelijk mee gaat? Hier vertellen we je hieronder meer over.

 • Drogen na gebruik: Laat de SUP goed drogen na gebruik. Leg de SUP wanneer je uit het water komt niet in de zon te drogen, maar leg de SUP in de schaduw. Ook zou je een handdoek kunnen gebruiken om de SUP droog te maken.
 • Laat de SUP goed leeglopen: Het is belangrijk dat alle lucht uit de SUP is wanneer je de sup weer gaat opbergen. Druk hierbij het ventiel in en draai het een slag. Hierdoor kan alle lucht volledig ontsnappen. Vergeet niet het ventiel weer terug te draaien wanneer alle lucht eruit is. 
 • Reparatie kit: Met de reparatie kit kan je makkelijk gaten repareren. In de set zit lijm en 2 stuks pvc reparatievellen van 15 x 20 CM. Hiermee kan je makkelijk de SUPs repareren en het is altijd handig om bij je te hebben.

SUP techniek

Hieronder geven we je een aantal tips voor tijdens het suppen waardoor het een stuk makkelijker gaat worden.

 • Voeten: Zet je voeten op schouderbreedte hierdoor heb je de meeste stabiliteit
 • Houding: Sta met licht gebogen knieën in een actieve houding
 • Peddel: Hou de peddel met een hand vast bij het greepje. Plaats je andere hand z’n 40 cm hieronder
 • Insteek peddel: Een belangrijk aandachtspunt is hoe je de peddel in het water steekt. Let op dat de peddel een voorkant en een achterkant heeft. De voorkant is de holle kant. De achterkant is de bolle. Wanneer je peddelt is de bolle kant naar voren gericht, je schept het water dus niet, je duwt
 • Tot waar peddel je: Haal de peddel uit het water ten hoogte van je voeten. Ga je door achter je voeten is dit verloren energie.

SUP techniek leren

Wil je alle SUP technieken op de juiste manier leren? Dit kan je dan het beste doen bij een SUPschool. Wij raden Sim Supt aan om dit te leren. Je leert hier alles over de verschillende SUP technieken. Ook leer je over hoe je bijvoorbeeld recht kunt suppen. Alle basistechnieken worden je op een leuke manier bijgebracht zodat je veel plezier kunt hebben tijdens het suppen.

Sim Supt

Sim supt is mobiele SUP school in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Sim is twintig jaar en is super enthousiast over het suppen. Door een les bij hem te volgen heb je binnen de kortste keren het suppen onder de knie. Je kan voor alles met betrekking tot suppen bij Sim terecht.

SUP les

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUP verhuur

Wil je een sup huren? Altijd een keer het suppen willen uitproberen? Sim verhuurt zijn SUPs graag en brengt je naar toffe plekjes waar je het suppen kunt uitproberen. Ook kan je voor het huren van een SUP terecht in de winkel. 

SUP lessen

Wil je sup lessen? Het is mogelijk om sup les te nemen bij Sim. Hij leert je alle basistechnieken bij zodat je zelfstandig op weg kan met je sup. Ook is het mogelijk om een sup workout te doen bij Sim. Een leuke en fijne manier om te sporten.

SUP kinderfeestje

Ook is het mogelijk om een verjaardagsfeestje of bedrijfsuitje met SUPs te organiseren bij Sim.

SUP accessoires

Wanneer je vaak gaat suppen zal je merken dat sommige accessoires goed van pas kunnen komen. Hieronder vertellen we je meer over een aantal handige accessoires.

 • Waterdichte case voor je telefoon. We hebben verschillende producten die je om je nek kunt doen met de telefoon erin. Hierdoor kan je je telefoon meenemen tijdens het suppen om bijvoorbeeld foto’s te maken of om je tocht te tracken. Bijvoorbeeld het aantal kilometers of je snelheid.
 • Long John: Dit zijn wetsuits ideaal voor suppen. Het wetsuit bedekt heel je lichaam behalve je armen. Hierdoor heb je veel bewegingsruimte en kan je makkelijk blijven peddelen.
 • Kayak Sup zitje: Dit zitje kan je op je sup plaatsten. Hierdoor kan je de sup ook gebruiken als Kayak.
 • Surfkar: Moet je meerdere SUPs in een keer verplaatsen? En gebeurt dit regelmatig? Dan is het fijn om hier een kar voor te hebben. Met de kar verplaats je met gemak meerdere SUPs.
 • Waterdichte tas: In deze tas kan je veel spullen meenemen tijdens het suppen zonder dat het nat wordt. We hebben de waterdichte tassen in verschillende maten. 

Nieuwe SUP boards 2021

Het populairste SUP board in 2021 is de Aquatone neon allround geel. Dit board is ons instapmodel en is erg betaalbaar. Een ander populaire sup in 2021 is de STX Freeride  hybrid 10'6" in het blauw. Dit board is erg populair omdat je met deze sup ook kunt windsurfen.

Sup Peddels

Naast de sup boards is je sup peddel superbelangrijk. Maar hoe kies je de juiste SUP peddel? Er zijn veel verschillende soorten peddels. Van verschillende maten, materialen, gewicht en blad.

Welke lengte peddel heb ik nodig?

Wanneer je de lengte van een peddel wilt bepalen moet je rekening houden met je lengte en je vaarstijl. We houden meestal de volgende formule aan: je lichaamslengte plus twintig cm. Twijfel je over wat je een prettige lengte vindt? Of wil je de peddel voor het hele gezin gebruiken? Kies dan voor een verstelbare SUP peddel. Een ander bijkomend voordeel van de verstelbare peddel is dat je hem makkelijk kan opbergen en vervoeren. Wel is een peddel die niet verstelbaar is vaak krachtiger dan een verstelbare peddel. Hieronder zie je in de video hoe dit in zijn werk gaat.

Afmeting van je SUP blad

Hoe groot je sup blad moet zijn is afhankelijk van je gewicht en wat je met de peddel wilt doen. Zo kies je voor een kleiner blad bij het afleggen van veel kilometers, en voor een groter blad wanneer je echt in de golven wilt gaan peddelen. Hoe zwaarder je bent, hoe groter blad je nodig hebt. Ook als je meer kracht hebt kies je voor een groter blad. Een groter blad zorgt wel voor meer verzuring. Houd hier rekening mee. Wij verkopen voornamelijk allround peddels waarbij het blad voor iedereen en voor alle omstandigheden geschikt is.

Keuze materiaal SUP peddel

Er zijn 2 materialen die het meeste gebruikt worden voor het maken van peddels. Dit zijn aluminium en carbon. Beide hebben voordelen en nadelen. Hieronder leggen we je het uit.

Aluminium SUP peddel: Dit zijn de standaard SUP peddels. Deze peddels zijn relatief goedkoop en hebben een uitstekende prijs-kwaliteit. Ook gaan deze peddels veel minder snel kapot.

Carbon SUP peddel: Een carbon SUP peddel heeft als grootste voordeel dat het super licht is. Hierdoor kan je veel makkelijker langere tochten maken. Ook zijn deze peddels super stijf waardoor je makkelijker kunt accelereren. Een nadeel van deze peddels is dat ze prijzig zijn. Er worden ook veel peddels gemaakt met een bepaald percentage aan Carbon. Deze winnen de laatste tijd aan populairiteit. 

In de video hieronder vertellen we je meer over SUP peddels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis Suppen

In Hawaï zijn ze begonnen met suppen. Dit gebeurde doordat de surfers ook wouden surfen met kleine golven. Zo is het suppen ontstaan. Er werden lange planken gebruikt met veel drijfvermogen. Hierdoor maak je makkelijk snelheid en kan je zelfs de kleinste golven pakken. Toen ze in Hawaï begonnen met suppen gebeurde dit op harde boards van hout en polyester.

Ontstaan suppen in Nederland

Het suppen bestond al een tijdje in Nederland. Dit gebeurde eerst alleen maar op harde sups. Uiteindelijk hebben een aantal surf merken opblaasbare SUPs gemaakt zodat je de SUP makkelijk kon vervoeren. Bijvoorbeeld achter in de auto of in de bakskist van een boot.

Ontwikkeling opblaasbare SUPs

Brunotti, RED paddel, en Starboard zijn begonnen met de SUPs opblaasbaar te maken. Waar de makers als eerst tegenaan liepen was hoe behoudt een sup die opblaasbaar is zijn stijfheid. Als eenSUP niet stijf is zal de SUP buigen waardoor het heel zwaar wordt om te peddelen. Uiteindelijk werden Stringers in gebruik genomen. Hierdoor werd het probleem opgelost. Stringers zijn eigenlijk kleine lange buizen waarin lucht wordt gepompt. Hierdoor blijft de SUP stijf waardoor de SUP makkelijk snelheid behoudt en niet inbuigt als je er opstaat. De merken bleven de SUPs door ontwikkelen waardoor er ook nog andere technieken werden ingevoerd om de SUPs stijf te maken. Bijvoorbeeld de dubbel Layers. Hierdoor zijn SUPs nog stijver en gaat de performance van de SUP nog steeds omhoog.

Waarom is SUPPEN zo goed voor je?

Een van de redenen dat het suppen super populair geworden is, komt doordat het z’n goede work-out is. Dit komt omdat je constant je balans moet houden waar je al spieren voor moet gebruiken. Ook het peddelen zelf kost veel energie. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat het een goede work-out is.

Advies SUP boards

Wil je advies over SUP boards? Of over peddels? Stel je vragen via de whatsapp button in onze SUP webshop of kom langs in onzeSUP winkel in Willemstad, onder de rook van Rotterdam. We helpen je graag onder het genot van een bakje koffie aan jouw droom SUP.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen

Waar mag je wingfoilen en wingsurfen?

Op de plekken waar je mag windsurfen mag je ook wing surfen. Het mag dus op veel plekken behalve op drukke kanalen en waterwegen.

Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?

Afhankelijk van hoe hard het waait heb je een beaaplde grote wing nodig. Dit is ook afhankelijk van je niveau en je gewicht. Laat je dus goed informeren wanneer je een wing aanschaft. Bijna alle wings zijn tussen de 2m en 7m. Hierin zijn de 4m en 5m de meest gangbare maten die je het vaakst gebruikt. Het is afhankelijk van waar je aan wingsurfen doet.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Het leuke aan wing surfen is dat het al mogelijk is met heel weinig wind. Doordat je op een foil staat heb je veel minder weerstand waardoor je met minimale wind al kunt wing foilen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Nee, wingfoilen is niet gevaarlijk afhankelijk van de uitrusting en de weersomstnadigheden. Je kan het zelf zo gevaarlijk maken. Als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld met hoge golven en hard wind dan zijn er meer risico’s. Je kunt dan ook veel harder gaan en en veel hoger springen.  We raden het sowieso altijd aan een helm te dragen tijdens het wing foilen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe sport waarbij je op een foil met een board staat en je laat voorttrekken door een wing. De is te vergelijken met een kite alleen heb je wing vast in je handen en zijn er geen lijnen en bar. Wing surfen is een kruising tussen windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en foilen.

Is het moeilijk om te leren wing foilen?

Nee dat is het niet! Meestal kan je naar een aantal lessen wing foilen. Je kunt ook leren wing foilen zonder dat je ervaring hebt met windsurfen of kitesurfen. Om het gevoel krijgen van het wing foilen kan je ook een stabiele sup of surfboard gebruiken om te leren hoe je de wing moet gebruiken. Hierna kan je de foil gaan gebruiken in combinatie met de wing. Ook kan je wanneer je nog twijfelt of je het leuk vindt wing skaten uitproberen. Je gebruikt dan een soort skateboard en een wing om jezelf in beweging te laten.